Taçoy’dan Çarpıcı Açıklamalar: “Genel Sekreterliğe Adayım…Yerel Seçimlere Kadar Sağda Birlik Olabilir”

Taçoy'dan Çarpıcı Açıklamalar:

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, Kıbrıs GENÇTV'de yayınlanan Günün Getirdikleri programına katılarak Aysu Basri Akter'in sorularını yanıtladı.

"Genel Sekreter'in Seçilmemesi Tanınmamasından"

Bir süredir parti içinde yaşanan tartışmalar ve kısa süre önce de Lefkoşa İlçe Başkanı'nın istifasını değerlendiren Taçoy, bu istifaları seçimlerdeki beklentilerin yerine gelmemesi temeline bağladı. "UG'nin katılımıyla mevcut parti kabuğu genişlemiştir ve bu genişlemenin bazı çatlaklar oluşturması doğaldır" diyen Hasan Taçoy, seçim sürecinde bir kutuplaşma ya da liste dağıtımı benzeri hareketlerin kendileri tarafından yapılmadığına, bu yöndeki Genel Sekreter'in açıklamalarını da doğru bulmadığına işaret etti.

DP-UG Genel Sekreteri Bengü Şonya'nın seçim sonrası kesme ya da liste dağıtımı yapıldığı yönündeki söylemlerini eleştiren Taçoy, "Genel Sekreter'in seçilmemesi kendisinin yeterince tanınır olmamasından kaynaklanan bir durumdur" şeklinde konuştu.

"Ben olsam istifa ederim…Genel Sekreterliğe adayım"

"Seçim sonrası Genel Sekreter'in yerinde ben olsaydım istifa ederdim" diyen Taçoy, yine de bu konuda daha fazlasını söyleyemeyeceğini, takdirin Genel Sekreter'de olduğunu belirtti. "Genel Sekreter biz partiye geldiğimizde görevdeydi, biz de kalsın ve tecrübeleriyle partiyi sırtlanasın dedik. Ama Genel Sekreteri biz değil, DP'nin tabanı seçti" diyerek, Genel Sekreterlik için aday olduğunu açıkladı.

"UBP'de olsaydım durum farklı olurdu o zaman Genel Başkanlığa aday olurdum, çünkü yıllardır UBP içinde yer alıyordum ama burada durum farklı henüz burada çok yeniyim" diyerek önce Genel Sekreterlik" dedi.

"Temel Hedefimiz Sağda Birleşme… Parti Yetkili Kurullarında Konuyu Tartıştık…"

DP-UG içindeki tartışmaların temelinde sağda birleşme hedeflerinin olduğunu belirten Taçoy, "benim en büyük hayalim ve idealim" dediği birleşme konusuna, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın da son derece yakın durduğunu ve Ağustos ayında bu konuyu bizzat Parti Meclisi dahil parti yetkili kurullarında tartıştırıldığını söyledi.

Bundan sonraki temel hedefin sağda birlik olduğuna işaret eden Taçoy, "topluma daha iyi hizmet sunmak istiyorsak, oy potansiyelimizi yükseltmemiz gerekiyor bunun için de birleşme şart. Serdar Denktaş UG ile birleşme konusunda büyük cesaret gösterdi bu konuda da sağda birlik önümüzdeki dönemin temel hedefidir" şeklinde konuştu.

İlk Uygulama Yerel Seçimler

Sağda birlik çalışmalarının ilk uygulamasının Cumhurbaşkanlığı seçimleri olup olmayacağının sorulması üzerine ise Taçoy, "kimbilir belki daha da erken yerel seçimlerde de bu olabilir. Seçime birlikte girebiliriz" dedi ve yerel seçimler için sağda güç birliği hedefiyle, bir süredir kendisinin bir grup arkadaşıyla çalışma yaptıklarının altını çizdi.

DP-UG'in kurumsal yapısının güçlendirilmesi gerekliliğine de işaret eden Taçoy, kurultaya kadar bu çalışmaların kurumsallaşma hedefiyle birlikte tamamlanacağını belirtti.

DP-UG Genel Sekreteri Bengü Şonya'nın rahatsızlığının temelinde de sağda birlik çalışmalarının yattığını anlatan Taçoy, "bu doğaldır, çünkü o kabuk genişliyor ve bazı arkadaşların seçimlerde kazanma şansı azalıyor" dedi.

3'lü Kararnameler

Taçoy ayrıca, 3'lü kararnamelerin kaldırılması yönündeki hedeflerini hatırlatarak şimdi yapılan atamaların eleştirilmesinin doğal olduğunu belirtti ve "CTP atama yaparken, şimdi bize de baskı artıyor. Herhalde biz de bu beklentileri dikkate alarak atamalarımızı yapacağız" dedi.

Milletvekili Transferleri

Milletvekillerinin transferinin engellenmesi konusunda ise, görünenin aksine henüz tam bir konsensus olmadığına işaret eden Taçoy, kişisel görüşünün milletvekilinin başka partiye geçişinin engellenmesinin Anayasanın temel hak ve özgürlük ilkesine aykırılık yaratacağını ifade etti. Taçoy şu anda üzerinde uzlaşılanın siyasi partilerin devletten aldıkları katkının milletvekili sayısına göre değil, seçimlerde aldfıkları oy sayısına göre belirlenmesi olduğunu belirtti.